Bilgisayarda ya da C++ ile kodladığınız uygulama hangi platform üzerinde çalışıyorsa, C++ kodunun o platformun anlayacağı dile (assembly) çevirme işlemine derleme (compile) adı verilir. Bu süreci yöneten uygulama ise derleyicidir (compiler).
C++, C dili üzerinde yapılan geliştirmelerle ortaya çıkmıştır dolayısıyla derleme işleminin biçimi de C 'den miras olarak almıştır. Dört ana adımda bu sürece göz atmamız gerekirse:
- Pre-Processing : ön işleme, ön işlemci tarafından kod içerisindeki makro yapıların işlemlerini gerçekleştirir. Bunlara örnek vermek gerekirse #include ile dosyamıza dahil ettiğimiz harici dosya içeriklerini kopyalayıp, dahil ettiğimiz yere yapıştırır, ya da #define direktifi ile tanımladığımız sembolik sabitleri değerleriyle değiştirir.
- C++ ön işlemcisi tarafından genişletilen/daraltılan, hazır edilen kaynak kod dosyası, hedef platformun anlayacağı assembly diline derlenir.
- Derlenen kod hedef platform için bir nesne koduna dönüştürülür ( .o uzantılı dosya )
- Linker : Derlenen tüm object dosyaları birleştirilerek nihai hale getirilir. (bir önceki adımda bahsedilen işlem proje içerisindeki tüm kaynak kodlar ve kütüphaneler için gerçekleştirilir.)
Mevcut olan bir çok C/C++ derleyicisi vardır. Bazılarında bazı durumlar değişkenlik gösterse de genel yapı itibariyle yürütülen adımlar neredeyse tüm diğer derleyiciler için geçerlidir.
C++ Derleme Süreci
Önceki Konu : C++ Yorum Satırları
Sonraki Konu : C++ Fonksiyonlar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder