C++ Integer Literal | Tam sayı hazır bilgileri

Tam sayılar için bildirim ifadeleridir diyebiliriz. 

Decimal Literal

Hiçbirşeyi olmayan literal :) bizim de kullandığımız sayı sistemi olan 10 luk sisteme ait olandır, 10luk sistemi kullanırken bir literal 'e ihtiyaç yoktur aslında, nasıl yani? 21 sayısını ifade edeceksek sadece 21 yazarız :

int x = 21;

ifadesinde 21 ile birlikte ne önüne ne arkasına hiçbirşey yazmayız, ne demek 21 yazarken önüne ne yazabiliriz ki? dikkat etmeniz gereken nokta başına 0 kullanmıyor olduğumuzdur, aslında 21 ile 021 bize göre aynı şeyken C++ için aynı şey değildir! Kural basit (1-9) ile başlayabilir (0-9) ile devam edebilirsin. Bu duruma decimal literal denir. 

Octal Literal Octal-sekizlik- sistemde 21 sayısını ifade etmemiz gerekirse : 

int x = 025;

yazmamız gerekir, bu noktada yukarda neden başına sıfır yazamıyoruz anlaşılmıştır. Kuralımız : 0 ile başlıyoruz, 1-7 arasındaki sayılarla devam ediyoruz, devamı varsa 0 da kullanıyoruz elbette, sonuç olarak değerin 8 lik sayı sistemine göre ifade edildiğini bir literal ile C++ 'a bildirmiş oluyoruz.

Hex Literal  

int x = 0x15;

yine 21 'i ifade ediyoruz ancak bunu yaparken 16 lık sayı sistemini kullandığımızı, 16lık sayı sistemine ait sayının başına 0x ifedesini ekliyoruz, 0X da kabuldür.

Binary Literal

int x = 0b0010101;

ikili sistemde 21 sayısını ifade ederken ikili ifadenin önüne 0b ekliyoruz, 0B olarak da kullanabiliriz.

Unsigned Literal

int x = 25u;

C++ 'ta bir değerin sonuna gelen u nedir? ne anlam ifade eder sorusunun yanıtı burada geliyor, C++ 'a benim tam sayım, 0 dan başlayıp ileriye doğru gidiyor, eksiye gitmiyor demek için sonuna u ekliyoruz, unsigned ifadesinin ilk harfinden gelir kendisi.

Long literal

long x = 25l;

benim sayım long;

long x = 25lu;

benim sayım long ama aynı zamanda işaretsiz, genellikle mcu frekansının tanımlandığı mhz seviyelerinde  #define F_CPU 16000000UL milyonluk sayıların ifade edilmesinde karşımıza çıkar:

long long x = 25llu;

long long unsigned

Float literal

double x = 25.0f;

ben ondalıklı sayıyım, diğerleri çok kullanılmaz ama float için dikkat etmek gerek, bir bölmenin sonucunun atandığı değişkenimizin böleni eğer float olmayan bir değişkenden geliyorsa float a haricen cast ederek işi çözebilirken sabitse ve tam sayıysa sonuna .0f eklemeden float sonuç elde edemiyoruz, ne diyorum? 

double x = 99/25;

bize x değişkenimiz double olmasına rağmen 3 sonucunu üretirken,

double x = 99/25.0f;

3.96 sonucunu üretir.


Önceki Konu : C++ this nedir ne işe yarar | C++ this keyword kullanımı

Sonraki Konu: C++ true false nedir nasıl kullanılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Türksat Saat Kanalı ve IRIG-B Time Code

Türksat Saat Kanalından Saat Bilgisi Nasıl Alınır? Uyduda kanalları dolaşırken, şu Türksat Saat kanalı hep dikkatimi çekmiştir. Özellikle  S...